Gaziantep 2. Gastronomi festivali -Yılmaz parlar

.



Gaziantep Gastronomi Neden Hasatla

12 – 15 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen,
Gaziantep 2. Gastronomi festivali neden hasat açılışıyla başladı.



Gastronomide bitki işleme, arkeobotanik yorumlama için temel bir çerçeve sunar, çünkü işleme uygulamaları eski bitkilerin kazanılması ile arkeolojinin korunan kalıntıları arasında uzanır.

Gıda işlemenin Gastronomideki rolününden hareket ederek Gaziantep Gastronomi Festivali işde bu nedenle hasat açılışıyla başladı. 



Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Gaziantep mutfağını dünyaya tanıtmak için inanılmaz gösterdiği performansla tüm incelekliklerine kadar kökden yola çıkmasının anlamı muhteşemdi.  

Çünkü, Gastronomi mahsul işleme aşamaları, arkeolojik alanlardan elde edilen bitkilerin yorumlanmasına katkıda bulunmalarına ve bu bitki kalıntılarını üreten rutin insan faaliyetlerine bağlanmalarına büyük önem vermiştir. 



Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep Valiliği koordinasyonunda ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) ile işbirliği içinde, dünyanın en önemli gastronomi merkezlerinden biri olma hedefiyle düzenlediği GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali, Kuruluk Gezisine Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, yine dünyaca ünlü pasta şefleri, UNESCO Gastronomi Şehirleri, yerli ve yabancı basın temsilcileri, Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri ve şefleri, üniversiteler, gurmeler, gastronomi yazarları, Gaziantepli tarım üreticileri ve Türkiye’nin farklı noktalarındaki Gaziantep mutfağının temsilcileri katıldılar. 
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin açılış konuşmasında, Gaziantep’i UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na (UCCN) dahil olmasının ardından hayata geçirdikleri  GastroAntep Festivali ile şehrin kültürel ve gastronomi zenginliklerini ulusal ve uluslararası arenada sergilemeye devam etdiklerini söyledi.



Başkan Şahin  “Gastronomi, turizm sektörüne ivme kazandıran önemli global trendlerden biri durumunda. Dünya çapında değerli kültürel varlıklardan biri olan Gaziantep mutfağı ve gastronomisini dünyaya açıyoruz. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz GastroAntep Festivali ile global vizyonumuzu gerçekleştirme yolunda önemli bir adım daha atmaktan mutluluk duyuyoruz.”dedi 

Şahin “Burası bereketli hilalin ortası. Bu gördüğünüz tarlalarlarda büyük bir emek, büyük bir alınteri var. Alınteri olmadan olmaz. Toprak tevazusyla, cömertliğiyle insanımıza büyük bir bereket sunuyor. Suyumuz toprağımız sert olsa da, insanımız mert, tarlamız soframız cömert bizim; Bu biber kendiliğinden bu lezzete bürünmüyor… Sizlerle birlikte bu lezzeteleri dünyaya duyuracağız,” şeklinde birlikde hareketliliği vurguladı. 



Belediye Başkanı Şahin’in hasat açılışı ile başlamasının Gastronomide önemini benimsiyoruz. İnsanlık geçmişinin daha az araştırılan gıda işleme çalışmaları ile araştırılabilecek birçok önemli yönü vardır, örneğin mutfak uygulamalarının kaynak seçimini, bitki evcilleştirmesini ve insan beslenmesini, sağlığı, evrimi ve kültürel kimliği nasıl etkilediğini görebilirsiniz. Bu nedenle, Arkeobotanik, etnoarkeoloji, etnobotanik ve deneysel yöntemleri içeren, kültürel gelenekler ve kültürel değişimin yanı sıra, yenilebilir bitkilerin fonksiyonel özelliklerinin yani performans özellikleri ve diyetin görünürlüğünün araştırılmasını da kapsar. 



Biber hasatı açılışında Nurdağ ilçede uygulanan, anavatanı Hindistan olan 300 den fazla hastalığa iyi gelen. Vitamin, ve mineral ve antioksidan değerleri çok yüksek bitki Moringa Oleifera standında, Gaziantep'in ilk kadın çiftçi kooperatif üyeleriyle söyleşide bulunuyoruz.

Aldığımız bilgiler göre; 2016 yılında Gaziantep il tarım ve orman müdürlüğünün detaylı araştırması sonucu projelendirdigi ve Tarım ve orman bakanlığı Eğitim ve yayın dairesi tarafından 2017 yılında yatırım programına alınarak Nurdağı İlçede uygulanmaya başlamış. 

Proje kapsamında ilçemizden 84 kadın çiftçi  "Moringa Oleifera Yetiştiriciliği" konusunda 34 iş günü işkur destekli halk eğitim aracılığıyla sertifikalı eğitim almış. 

Moringa Oleifera Yetiştiriciliği konusunda ilk defa bu proje ile Milli Eğitim Bakanlıgı hayat boyu öğrenme programına modül hazırlamış ve bu modül Türkiye'nin diğer illerinden de eğitim almak isteyen herkesin kullanımına açılmış. Proje Emine Erdoğan tarafından "Fark yaratan projeler" kategorisinde ödül almış. 

Nurdağı Meslek yüksek okulu uygulama arazisinde 15 dekarlık alanda Moringa yetiştiriciliği yapılmaya başlanmış. 

Kadın çiftçiler "Moringantep" ismi ile markalasmış.
"Moringalp" markası ile antibakteriyel sampuanlar ve sabunlar "Çayimo" markası ile sallama çaylar, öğütülmüş Moringa yaprakları ambalajlanıp satışa sunuluyor. 

 İkinci günü Antep fıstığı hasadı ile devam eden açılışda, Gaziantep Valisi Davut Gül GastroAntep Festivali'nin bu yıl ikincisi yapılmasına rağmen sanki yıllardır yapılıyormuşçasına bir atmosferin oluştuğunu söyledi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin  "Şehrimizin en önemli ürünü, fıstık ve zeytindir, bizim için Karkamış, Nizip ve Barak Ovası çok değerlidir. Her şey topraktan başlıyor, eğer bugün GastroAntep'i konuşuyorsak ve 40 ülke buradaysa bu nimetler soframızı zenginleştirdiği içindir. Çiftçilere verdiğimiz altın gübre desteğiyle fıstığın 'yok yılı'nı 'var yılı'na çevirdik 
Geçen yıl 270 bin ton olan rekolteyi en kısa zamanda 400 bin tona ulaştırmayı amaçlıyoruz.”şeklinde üretimi artışına verdiği önemi belirtdi. 

Açılış konuşmacılarından sonra katılımcılar tarlayı dolaştılar. Ürünü yerinde gördüler.

yilmazparlar@yahoo.com  

Yorumlar